Dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, należy zwracać uwagę na nawyki żywieniowe i uwzględnianie różnorodnych produktów o działaniu antyzapalnym. Są to przeważnie polifenole, które stanowią doskonałe wsparcie organizmu. Pochodzą one z roślin i posiadają wiele właściwości wspierających organizm na wielu płaszczyznach.
Winogrono to owoc, którego nie trzeba przedstawiać, są dosyć powszechnym słodkim wyborem wśród populacji polskiej. Okazuje się, że pestki tego owoca, posiadają bardzo dużo antyoksydacyjnych polifenoli. Jakie jest ich działanie i właściwości? Odpowiedź w niniejszym artykule.
Czym są polifenole roślinne?
Polifenole, czyli antyoksydanty roślinne, to związki będące pochodnymi fenoli, które posiadają grupę hydroksylową połączoną z pierścieniem aromatycznym. Dzięki tej budowie chemicznej, mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Najwięcej polifenoli znajduje się w owocach i warzywach.
Polifenole roślinne są znane ze swoich właściwości zdrowotnych wobec organizmu ludzkiego. Wykazują działanie antyoksydacyjne, wspierające działanie układu odpornościowego oraz profilaktyczne wobec chorób cywilizacyjnych. Nie inaczej jest w przypadku ekstraktu z pestek winogron.
Polifenole pestek z winogron - charakterystyka
Pestki winogron to bogate źródło substancji odżywczych i działających antyzapalnie. Grupą związków najliczniej występujących w pestkach winogron, są oligomeryczne proantocyjanidyny (OPC). To właśnie te związki odpowiadają za większość korzystnych efektów stosowania tej rośliny.
Proantocyjanidyny są złożone z połączeń z katechinami, epikatechinami oraz estrów kwasu galusowego. Wiele badań dowodzi, że ekstrakty z pestek winogron, zawierające OPC, wykazują bardzo silną aktywność przeciwutleniającą, na poziomie 50 razy większym od witaminy E i około 20 razy silniejszym niż witamina C. Oznacza to, że dodatkowe wsparcie organizmu związkami OPC, doskonale podnosi jego zdolność do radzenia sobie z czynnikami zapalnymi ze środowiska.
Działanie ekstraktu z pestek winogron można powiązać, z działaniem innego silnego przeciwutleniacza roślinnego, również pozyskiwanego z winogron. Jest to resweratrol. Poznajmy więc właściwości zdrowotne ekstraktu z pestek winogron.
Ekstrakt z pestek winogron - właściwości i działanie
Stosowanie ekstraktu z winogron, szczególnie z pestek tych owoców, doskonale wspiera codzienną kondycję organizmu.
Wyciąg z pestek winogron poprawia odporność organizmu
Stosowanie OPC, czyli proantocyjanidyn zawartych w wyciągu z pestek winogron, przyczynia się do zwiększenia aktywności komórek odpornościowych, jak limfocyty, makrofagi i komórki NK. Silne właściwości antyoksydacyjne i zdolność do redukcji miana cytokin prozapalnych, wspiera walkę organizmu z patogenami, co przyczynia się do skrócenia czasu trwania przeziębień i pozostałych stanów zapalnych.
Ekstrakt z pestek winogron utrzymuje zdrowie mózgu
Regularna suplementacja preparatami zawierającymi OPC, przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego w obrębie tkanki mózgowej. Oznacza to, że suplementacja tym składnikiem ogranicza ryzyko wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych i rozerwania połączeń nerwowych, wynikających z nadmiernej aktywności czynników zapalnych. Polifenole te przyczyniają się do zwiększenia mikrokrążenia mózgowego i redukcji składników negatywnie wpływających na zaburzenie przesyłania impulsów nerwowych.
Polifenole pestek winogron ochraniają wzrok
Silne właściwości antyoksydacyjne wyciągu z pestek winogron, znajdują zastosowanie w ochronie narządu wzroku. Z uwagi na to, że oko jest narządem silnie narażonym na obecność stanów zapalnych, należy regularnie dbać o odpowiednią jego regenerację. Można to osiągnąć, dzięki zwiększeniu mikrokrążenia i zmiataniu wolnych rodników tlenowych. Taki proces, pozwoli na utrzymanie ostrości widzenia i zachowanie zdrowia tego narządu w kontekście ryzyka jaskry i problemów z zespołem suchego oka.
Wyciąg z pestek winogron korzystnie wpływa na skórę
Stosowanie wyciągów z pestek winogron korzystnie wpływa na utrzymanie zdrowia tkanki skórnej. Dzieje się tak z uwagi na silne właściwości przeciwzapalne proantocyjanidyn. Ekstrakt z pestek tego owocu ogranicza proces niszczenia kolagenu wywołanego nadmiernym promieniowaniem UV i innymi czynnikami mechanicznymi. Ponadto następuje większa synteza witaminy C, a co za tym idzie, również bazy kolagenowej. Oprócz tego, ekstrakt z pestek winogron wzmacnia ściany naczynek, co wpływa na lepsze ukrwienie tkanek i ich odżywienie w składniki mineralne.
Ekstrakt z pestek winogron a alergie
Właściwości polifenoli, nierzadko wykraczają poza aktywność antyoksydacyjną. Proantocyjanidy wpływają na zahamowanie aktywności histaminy, czyli aminy, powodującej reakcje alergiczne. Dzięki tej właściwości, można z powodzeniem stosować wyciągi z pestek winogron w przypadku obecności alergii i problemów skórnych, wynikających z reakcji alergicznych.
Ekstrakt z pestek winogron regeneruje rany
Stosowanie wyciągu z pestek winogron wpływa korzystnie na przyspieszenie procesu gojenia ran. Działanie przeciwzapalne oraz poprawa przepływu krwi i jej czynników, sprzyja szybszemu gojeniu tkanek.
OPC poprawiają pracę wątroby i nerek
Proantocyjanidyny wpływają korzystnie na pracę wątroby, ułatwiając jej usuwanie niekorzystnych dla zdrowia metabolitów i produktów przemian hormonalnych. Polifenole z pestek winogron przyczyniają się do silniejszej produkcji glutationu, która posiada ogromną siłę antyoksydacyjną. Ogranicza on ekspozycję na działalność toksyn, wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i łagodzi stan zapalny tego narządu. Podobnie ma się sprawa w przypadku nerek, czyli organów, które są również silnie narażone na aktywność wolnych rodników. Polifenole z pestek winogron ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na kanaliki nerkowe, sprzyjając lepszej filtracji kłębuszkowej.
Wyciąg z pestek winogron ma właściwości profilaktycznie
Ekstrakt z pestek winogron, korzystnie działa na ograniczenie ryzyka zachorowalności na przypadłości metaboliczne, związane z prowadzonym stylem życia. Wykazano, że polifenole winogron ograniczają problemy z ciśnieniem krwi, regulują stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL i HDL. Wspierają także przepływ krwi i ograniczenie tworzenia złogów płytek krwi, zachowując tym samym dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Wszechstronne zastosowanie wyciągu z pestek winogron, sprawia, że jest to świetny pomocnik w drodze po lepsze zdrowie i utrzymanie profilaktyki zdrowotnej na dobrym poziomie. Jeśli chcesz skorzystać z korzyści zdrowotnych ekstraktu z pestek winogron, poznaj BestOne. Jest to preparat zawierający w składzie polifenole z pestek winogron, witaminy i minerały, kluczowe dla wsparcia układu immunologicznego, dobrego samopoczucia i utrzymania jasności umysłu z dobrą profilaktyką.
Wyciąg z pestek winogron - jakie są przeciwwskazania?
Osobami, które nie powinny korzystać z ekstraktów z pestek winogron to osoby z nadwrażliwością na składniki aktywne zawarte w tego rodzaju preparatach. Ponadto grupą ryzyka są osoby stosujące leki rozrzedzające krew oraz mające problemy z krzepliwością.
Dawkowanie ekstraktu z pestek winogron
Dawka zawarta w BestOne, wynosi 100 mg ze standaryzacją na zawartość kluczowych polifenoli, co oznacza, że jest to suplement bardzo bezpieczny w stosowaniu z jednoczesnym wywołaniem korzyści zdrowotnych i utrzymaniem ich przez długi czas.
W produkcie znajdują się także inne, wspierające działanie polifenoli, składniki mineralne, które doskonale współgrają z proantocyjanidynami. Dzięki temu nie ma potrzeby suplementowania wyższych dawek tego wyciągu, aby osiągnąć wymienione wyżej korzyści zdrowotne.
Wyciąg z pestek winogron - podsumowanie
Zdrowie człowieka, jest silnie zależne od tego, jak prowadzony jest jego styl życia. Z uwagi na częstotliwość występowania zaburzeń związanych z odpornością, wydolnością i metabolizmem, warto rozważyć wsparcie organizmu poprzez stosowanie odpowiednich składników naturalnych o działania antyzapalnym. Jednym z takich składników jest wyciąg z pestek winogron.
Ekstrakt ten jest bogaty w roślinne polifenole, które działają profilaktycznie na organizm ludzki i wspierają go na wiele sposobów. Wyciąg z pestek winogron, wykazuje większą skuteczność, jeśli łączony jest z innymi substancjami o działaniu synergistycznym. Propozycją takiego produktu jest suplementy diety BestOne.
Źródła
- Jose Manuel Silván, Elisa Mingo, Maria Hidalgo, Sonia de Pascual-Teresa, Alfonso V. Carrascosa, Adolfo J. Martinez-Rodriguez, Antibacterial activity of a grape seed extract and its fractions against Campylobacter spp., Food Control, Volume 29, Issue 1, 2013, Pages 25-31.
- Ma ZF, Zhang H. Phytochemical Constituents, Health Benefits, and Industrial Applications of Grape Seeds: A Mini-Review. Antioxidants (Basel). 2017 Sep 15;6(3):71.
- Cádiz-Gurrea ML, Borrás-Linares I, Lozano-Sánchez J, Joven J, Fernández-Arroyo S, Segura-Carretero A. Cocoa and Grape Seed Byproducts as a Source of Antioxidant and Anti-Inflammatory Proanthocyanidins. Int J Mol Sci. 2017 Feb 10;18(2):376.
- Zhang H, Liu S, Li L, Liu S, Liu S, Mi J, Tian G. The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: A meta-analysis of 16 randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016 Aug;95(33):e4247.
- Sano A, Uchida R, Saito M, Shioya N, Komori Y, Tho Y, Hashizume N. Beneficial effects of grape seed extract on malondialdehyde-modified LDL. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Apr;53(2):174-82.
- Cho ML, Heo YJ, Park MK, Oh HJ, Park JS, Woo YJ, Ju JH, Park SH, Kim HY, Min JK. Grape seed proanthocyanidin extract (GSPE) attenuates collagen-induced arthritis. Immunol Lett. 2009 Jun 4;124(2):102-10.
- Sarkaki A, Rafieirad M, Hossini SE, Farbood Y, Motamedi F, Mansouri SM, Naghizadeh B. Improvement in Memory and Brain Long-term Potentiation Deficits Due to Permanent Hypoperfusion/Ischemia by Grape Seed Extract in Rats. Iran J Basic Med Sci. 2013 Sep;16(9):1004-10.
- Ashtiyani SC, Najafi H, Firouzifar MR, Shafaat O. Grape seed extract for reduction of renal disturbances following reperfusion in rats. Iran J Kidney Dis. 2013 Jan;7(1):28-35.
- Khoshbaten M, Aliasgarzadeh A, Masnadi K, Farhang S, Tarzamani MK, Babaei H, Kiani J, Zaare M, Najafipoor F. Grape seed extract to improve liver function in patients with nonalcoholic fatty liver change. Saudi J Gastroenterol. 2010 Jul-Sep;16(3):194-7.
- Sharif A, Akhtar N, Khan MS, Menaa A, Menaa B, Khan BA, Menaa F. Formulation and evaluation on human skin of a water-in-oil emulsion containing Muscat hamburg black grape seed extract. Int J Cosmet Sci. 2015 Apr;37(2):253-8.